Zdjęcie główne
PARAMETRY


Parametrem pozwalającym określić strawność karmy jest jakość i ilość odchodów. 
Określone kryteria dotyczące wyglądu kału pomagają ocenić tolerancję pokarmową
zwierzęcia w zależności od jego diety.

Jak ocenić strawność karmy?

NAJLEPSZA KARMA TO KARMA O WYSOKIEJ STRAWNOŚCI

TEST OCENY KAŁU PSA U PSA
Strawność i ilość poszczególnych składników karmy (tłuszcze, węglowodany, białka, włókno) decydują o przyswajalności całej dawki pokarmowej. Tłuszcze oraz węglowodany, takie jak gotowana skrobia czy monosacharydy, są przez organizm zwierząt mięsożernych trawione niemal w całości (~96%).

Prawidłowy kał powinien być twardy i dobrze uformowany, ale nie za suchy. W celu jak najdokładniejszej oceny wpływu karm na konsystencję kału, w Centrum Badań Royal Canin przygotowano specjalną skalę ocen. Ocena ta opiera się na porównaniu pomiędzy dwoma skrajnymi wartościami: jedną określającą zbyt twardy i suchy kał i drugą określającą kał zbyt płynny. Wynik pośredni określa odpowiednio twardy i dobrze uformowany stolec.

Współcześnie dla właścicieli psów - zwłaszcza małych czy miniaturowych - ważne jest nie tylko kontrolowanie zawartości płynu i konsystencji kału. Znaczenie ma jeszcze jedna cecha, która może być szczególnie uciążliwa, gdy zwierzę załatwia się w domu – zapach.
Jak ocenić strawność karmy?

Składniki decydujące o strawności karmy

CO DECYDUJE O JAKOŚCI KARMY?

SPRAWDŹ STRAWNOŚĆ POSZCZEGÓLNYCH SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH
Najbardziej zróżnicowanym pod kątem strawności elementem są białka. Białko stosowane obecnie w komercyjnych karmach wysokiej jakości jest strawne w 80 - 90%, natomiast w tanich karmach niskiej jakości wynosi zaledwie 75%.*
 
Firma Royal Canin wprowadziła kryterium LIP (low ingestible protein) do oznaczania białek o najwyższej wartości biologicznej. Strawność białek LIP przekracza 90%, co zapewnia optymalną przyswajalność.Oznaczenie LIP (Low Indigestible Proteins)to gwarancja, że tak oznakowane białka zawierają nie więcej niż 10 % niestrawnych frakcji. W praktyce strawność tych białek przekracza  nawet 95%


Tłuszcz

Tłuszcz jest najlepiej trawiony ze wszystkich składników pokarmowych. Jego strawność wynosi ponad 90%. Jest on niezbędny dla organizmu psa, stanowi bowiem źródło energii i ważnych kwasów tłuszczowych. Zawartość tłuszczu w diecie psa powinna być dobierana indywidualnie, w zależności od stanu zdrowia psa. Wysoki poziom tłuszczu powoduje wydłużenia procesu trawienia oraz spowalnia opróżnianie żołądka. W przypadku niektórych schorzeń jak zespół złego wchłaniania, przerost flory bakteryjnej jelit cienkich czy też niedobór kwasów żółciowych zalecane jest ograniczenie ilości tłuszczu.
 

Węglowodany 

Psy uzyskują niezbędną dla funkcjonowania organizmu w większości glukozę z aminokwasów, potrzebują jednak węglowodanów dostarczanych z pożywienia ponieważ poprawiają one funkcjonowanie organizmu. Są odpowiedzialne za dostarczenie energii oraz za prawidłową pracę układu pokarmowego.
Włókno, które też należy do węglowodanów jest niestrawne, jednak niezbędne do prawidłowej pracy jelit (rola balastu).

Optymalne ilości włókna, zarówno rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, w karmie zapobiegają powstawaniu chorób układu pokarmowego, związanych ze zdrowiem błony śluzowej oraz ekosystemem okrężnicy.

O jakości włókna świadczy jego wpływ na perystaltykę jelit, ekosystem jelita grubego oraz tolerancję pokarmową. Włókno dzieli się na włókno fermentujące (rozpuszczalne) i niefermentujące (nierozpuszczalne). 

Włókna fermentujące tworzą z wodą żel. Skutkiem tego jest opóźnienie opróżniania żołądka oraz spowolnienie wchłaniania w jelicie cienkim. Włókna niefermentujące zwiększają natomiast masę kału oraz ilość wody w kale. Wchłaniają także toksyny i regulują perystaltykę jelit
Ważne
Strawność i ilość poszczególnych składników karmy (tłuszcze, węglowodany, białka, włókno) decydują o przyswajalności całej dawki pokarmowej. Tłuszcze oraz węglowodany, takie jak gotowana skrobia czy monosacharydy, są przez organizm zwierząt mięsożernych trawione niemal w całości (~96%).