Koty sterylizowane

Koty sterylizowane


Sterylizacja kotek i kastracja kocurów to zabieg wykonywany powszechnie przez lekarzy weterynarii już wieku od 6-7 miesiąca życia zwierzęcia. Może być jednak przeprowadzony w każdym wieku.

Korzyści ze sterylizacji


  • Koty sterylizowane rzadziej wychodzą z domu, co zmniejsza ryzyko wypadków komunikacyjnych.
  • Nie angażują się tak często w walki – mniej ran i pogryzień zmniejsza ryzyko wtórnych infekcji.
  • Zabieg eliminuje ryzyko infekcji macicy oraz zmniejsza ryzyko nowotworów gruczołu mlekowego
  • Sterylizacja eliminuje też stopniowo znaczenie terenu moczem przez kocury oraz głośne pomiaukiwanie kotek w czasie rui.
  • Przede wszystkim jednak zapobiega niechcianej ciąży u kotek.
Czy wiesz, że ...
Koty po sterylizacji żyją średnio dwa razy dłużej niż koty nie poddane temu zabiegowi; są spokojniejsze i bardziej przywiązane do właściciela
Zmiany w organizmie kota następują w ciągu 48 godzin po zabiegu sterylizacji...

Korzyści ze sterylizacji


Sterylizacja prowadzi nie tylko do zmian w zachowaniu kota, ale również do zmian w wydzielaniu hormonów. Z tego względu konieczne staje się wprowadzenie odpowiedniej diety, która zapobiegnie rozwojowi otyłości oraz powstawaniu kamieni moczowych, jak również zapewni składniki pokarmowe niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu (wysokiej jakości białka, witaminy, pierwiastki śladowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, itd.)


* źródło: lekarze weterynarii w walce z otyłością, Raport, 2009



Sterilised

Dla kotów sterylizowanych, od 12 miesiąca życia

Koty sterylizowane, od 12 miesiąca życia
  • Idealna masa ciała. Zmniejszenie ryzyka nadwagi, dzięki podwyższonemu poziomowi białek (28%), ograniczonej zawartości tłuszczy (13%) oraz dodatkowi L-karnityny, pobudzającej metabolizm lipidów
  • Zapewnienie uczucia sytości.Receptura karmy sprzyja wzmocnieniu uczucia sytości między posiłkami
  • Wspomaganie witalności.Karma sprzyja zachowaniu witalności poprzez dodatek opatentowanego kompleksu współdziałających przeciwutleniaczy, wpływających na ochronę komórek przed działaniem wolnych rodników.