Karma dla psa – czy jej smakowitość maleje z czasem?

Wszystkie produkty spożywcze tracą na wartości podczas długiego przechowywania. Zapewnienie optymalnej smakowitości przez cały gwarantowany okres przydatności, wymaga wyeliminowania czynników wpływających na obniżenie jakości produktu. Co zrobić, by karmy dla psów jak najdłużej cieszyły się zainteresowaniem naszych pupili?

Które z procesów produkcji karmy są najbardziej znaczące? Z pewnością jest to selekcja tłuszczy pod kątem odporności na utlenianie, która wpływa na cechy organoleptyczne gotowego produktu. Zapewnienie świeżości tłuszczom wchodzącym w skład karmy dla psów jest najważniejszym warunkiem zachowania jej optymalnej smakowitości.

Ze względu na doskonale rozwinięty zmysł węchu, psy i koty są w stanie bardzo wcześnie rozpoznać tłuszcze, w których rozpoczął się już proces jełczenia. W takich przypadkach odmawiają one jedzenia na długo przed tym, nim właściciel poczuje charakterystyczny zapach zjełczałej karmy. Konieczne jest więc ścisłe kontrolowanie jakości tłuszczy podczas całego procesu produkcji.

Rodzaje tłuszczów w karmie

Pod wpływem tlenu obecnego w powietrzu atmosferycznym, tłuszcze uwalniają wolne rodniki inicjujące reakcję utleniania. Tłuszcze, które w temperaturze pokojowej mają postać ciekłą (np. tłuszcz drobiowy i oleje roślinne), są znacznie bardziej podatne na reakcje utleniania. Należą one do tłuszczy nienasyconych, a co za tym idzie, mają podwójne wiązania. Narażenie przechowywanych produktów na działanie światła i wysokich temperatur znacznie przyspiesza proces utleniania. Jak więc zabezpieczyć jakość karmy?

Nieoceniona rola przeciwutleniaczy

Składnikiem przyczyniającym się do zachowania smakowitości i ochrony zdrowia zwierząt są silnie działające przeciwutleniacze. Ich podstawową rolą jest stabilizowanie tłuszczy i warstw aromatycznych w krokietach. Wzmocniony efekt uzyskuje się przy zastosowaniu kilku różnych przeciwutleniaczy.

W celu zapobiegania reakcjom utleniania, już na samym początku procesu produkcji wykorzystuje się pierwiastki śladowe w formie chelatowanej (szczególnie żelazo i miedź). Dzięki chelatowaniu poprawie ulega biodostępność pierwiastków śladowych, które jednocześnie przestają być katalizatorami reakcji oksydacji w produkcie.

Trwałość substancji aromatycznych

Prace nad smakowitością karmy nie ograniczają się jedynie do wzmacniania atrakcyjnego dla psa czy kota zapachu. Aromaty są substancjami lotnymi, dzięki czemu mogą być łatwo wychwytywane przez zmysł węchu zwierzęcia. Może się to także przyczyniać do ich zwiększonego ulatniania. W rezultacie zapach wnętrza krokieta (już nie tak atrakcyjny) zaczyna dominować nad aromatyczną warstwą zewnętrzną.

Kolejnym problemem są zmiany chemiczne, jakie zachodzą w substancjach aromatycznych. W ich efekcie atrakcyjne aromaty mogą ulec przekształceniu w czynniki negatywnie wpływające na smakowitość. Aby więc móc zagwarantować optymalną smakowitość przez cały okres przydatności produktu do użycia, konieczne jest przeprowadzenie analiz dotyczących trwałości substancji aromatycznych.

Produkcja karmy pod ścisłą kontrolą

Zachowanie optymalnych cech organoleptycznych produktu wymaga stałej kontroli na każdym etapie produkcji. Dlatego technologia produkcji w firmie Royal Canin została tak opracowana, by wszystkie jej etapy (takie jak rozdrabnianie i obróbka termiczna) przebiegały w sposób gwarantujący zachowanie naturalnych właściwości surowców.

Istotny jest także czas między zakończeniem produkcji a pakowaniem, który został skrócony do minimum. Równie ważny jest sam sposób pakowania. W celu wykluczenia ulatniania się substancji aromatycznych i zapobiegania procesu utleniania, konieczne jest przechowywanie produktów w hermetycznych opakowaniach pozbawionych tlenu.

Przedłużona trwałość karmy

Istotą jest specjalna technologia pakowania w warunkach kontrolowanej atmosfery. Podczas procesu pakowania tlen zostaje usunięty i zastąpiony nieaktywnym gazem (np. azotem). Royal Canin jest pierwszą firmą, która zastosowała taką technologię w produkcji karm dla psów. Zabezpieczony w ten sposób produkt jest chroniony, dopóki opakowanie pozostaje fabrycznie zamknięte. Aby zapewnić trwałość właściwości karmy, należy po otwarciu przechowywać ją w chłodnym miejscu, chroniąc przed światłem i wilgocią.

trwałość karmy

Z rozwagą wybieraj wielkość opakowania

Ważnym czynnikiem ograniczającym utratę smakowitości po otwarciu produktu, jest wybór odpowiedniej wielkości opakowania. Ważne, by jego rozmiar był adekwatny do masy ciała psa. Przykładowo jamnik ważący 5 kg, którego dzienna dawka karmy wynosi około 100g, potrzebuje średnio 3 kg karmy miesięcznie. Substancje aromatyczne zachowają świeżość podczas tego okresu, jeśli karma będzie przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku, w ciemnym i chłodnym miejscu. Z tego powodu pamiętajmy, że nie należy wybierać dużych opakowań, które nie zostaną zużyte w ciągu miesiąca.

Sprawdź, jak najlepiej przechowywać karmę dla psa.

644

Interesujące? Chcesz
wiedzieć więcej? Zapisz się!

Dziękujemy za zapisanie się do naszego newslettera

Błąd zapisu

zamknij