Jak powstaje karma dla psa?

Sucha karma dla psa cieszy się wyjątkowo dużą popularnością. Łatwo podać ją w domu czy podczas podróży. Przy zachowaniu podstawowych zasad przechowywania nie jest też narażona na zepsucie. Kiedy jest właściwie zbilansowana, nie wymaga podawania posiłków uzupełniających, a podczas nauki posłuszeństwa można wykorzystywać ją jako nagrodę. Jak więc powstaje sucha karma dla zwierząt?

Na rynku dostępne są cztery główne rodzaje karmy dla zwierząt. W sklepach dostępna jest sucha, półmokra bądź mokra karma dla psa (miękka), puszkowana (lub mrożona), a także smakołyki dla psów. Najbardziej rozbudowanym segmentem rynku jest produkcja karmy suchej. Czym się wyróżnia? W jaki sposób powstaje?

Tajemnica suchej karmy dla psów

O popularności suchej karmy decyduje przede wszystkim wygoda jej podawania i brak konieczności suplementacji. Równie istotny jest zindywidualizowany asortyment dostosowany do wieku, masy, a nawet rasy zwierzęcia i jego stanu fizjologicznego. Sucha karma zawiera do 10% wody. W jej recepturze znajdziemy szereg najwyższej jakości składników, w tym:

  • ziarna zbóż,
  • produkty zbożowe,
  • surowce zwierzęce i mleczne,
  • tłuszcze,
  • oleje,
  • składniki mineralne,
  • suplementy witaminowe (por. Rokey, Plattner).

Jak powstaje karma dla psów?

Powstanie suchej karmy związane jest z osobą Jamesa Spratta, żyjącego w XIX wieku sprzedawcy piorunochronów. Podczas podróży do Anglii Spratt zaobserwował, jak żyjące w pobliżu portów psy żywią się wyrzucanymi przez marynarzy kawałkami sucharków. Obserwacja ta skłoniła Spratta do podjęcia próby produkcji wieloskładnikowej karmy w formie herbatnika, która łączyłaby w sobie suszone mięso, witaminy i minerały. Dziś wszyscy właściciele psów znają charakterystyczne suche kulki o porowatej strukturze, jednak nie wszyscy wiedzą, jak dokładnie powstaje karma dla zwierząt.

Sucha karma dla zwierząt i jej produkcja

Karma dla psów wytwarzana jest przy wykorzystaniu technologii ekstruzji. Jest to proces polegający na przetłaczaniu materiału spożywczego przez specjalne maszyny (ekstrudery) w wysokiej temperaturze i pod ciśnieniem. Poszczególne składniki są rozdrabniane, mieszane ze sobą w odpowiedniej proporcji, przeciskane przez tarczę o konkretnym kształcie otworów, a następnie suszone i schładzane. W ten sposób powstaje większość suchej karmy przeznaczonej dla zwierząt domowych – w USA ekstrudowana karma to przeszło 70% całego rynku towarów dla zwierząt (por. Rokey, Plattner).

Karma dopasowana do specyficznych potrzeb zwierzęcia

Z czego wynika popularność technologii ekstruzji? Najważniejszą kwestią jest utrzymanie minimalnych kosztów eksploatacyjnych przy równoczesnym zachowaniu wysokiego poziomu jakości produktu oraz możliwości produkcji szerokiej gamy karmy i to bez potrzeby dokonywania zmian w ciągu technologicznym. Producent bez konieczności zwiększenia nakładów finansowych może zaproponować odbiorcy dużą różnorodność rodzajów karmy, która dopasowana będzie do wszystkich potrzeb i upodobań poszczególnych ras czworonożnych klientów.

rodzajów karmy

Skład karmy dla psów

W skład ekstrudowanej karmy wchodzą zarówno składniki pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Unikalna receptura dostarcza najważniejsze substancje odżywcze, takie jak:

  • węglowodany,
  • białka,
  • tłuszcze,
  • włókna,
  • witaminy,
  • minerały.

Skrobia, należąca do węglowodanów, to ważne źródło energii – stanowi równocześnie element wiążący karmy (nadaje jej odpowiednią strukturę) i umożliwiający uzyskanie docelowego kształtu. Źródłem białka zwierzęcego może być suszone mięso, takie jak mączka drobiowa, wołowa bądź wieprzowa, natomiast białka roślinnego – np. hydrolizowana soja. Innym źródłem energii dostarczanej przez karmę są tłuszcze stanowiące zazwyczaj mniej niż 20% receptury, które pozyskiwane są zarówno z surowców zwierzęcych, jak i roślinnych. Co ważne, oprócz energii, dostarczają także kluczowe dla zdrowia kwasy tłuszczowe.

Unikalne składniki suchych karm dla zwierząt

Ze względu na coraz powszechniejszą produkcję karmy przeznaczonej dla psów otyłych lub o zmniejszonym zapotrzebowaniu energetycznym, jej składnikiem jest coraz częściej włókno, na przykład pod postacią celulozy. Do grupy tzw. składników drobnych zaliczają się przede wszystkim witaminy i minerały, których stężenie określane jest w formule karmy zależnie od potrzeb zwierzęcia, jakiemu dana karma jest dedykowana. Karma chroniona jest przed zepsuciem poprzez niską zawartość wody, odpowiednie pH, dodatek przeciwutleniaczy oraz innych substancji spożywczych zapobiegających rozwojowi pleśni.

Wybierajmy mądrze, czyli najlepsza karma dla psów

Aby wybrać odpowiednią dla naszego psa gotową karmę, warto zdecydować się na ofertę zaufanego producenta. Tylko taki będzie w stanie zagwarantować wysoką jakość wyrobu, a tym samym jego dobrą przyswajalność i strawność. Wartościowa sucha karma zawiera 14-26% mięsa, a także probiotyki podnoszące odporność psa na choroby. Dobrze jest, jeśli producent nie ogranicza się do jednego rodzaju karmy, tylko różnicuje potrzeby psów starszych, młodszych, z tendencją do tycia, o obciążonych stawach, wrażliwym przewodzie pokarmowym czy różnych ras.

suche karmy dla psów Royal Canin

Sprawdź najlepsze suche karmy dla psów Royal Canin.

Jak wybrać właściwą karmę dla czworonoga?

Pomocą w podjęciu decyzji może być sprawdzenie, czy wybrany producent należy do Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Karmy dla Zwierząt Domowych (European Pet Food Industry Federation, FEDIAF) propagującego zdrowe żywienie i zorientowanego na wsparcie odpowiedzialnego posiadania zwierząt. Członkowie Stowarzyszenia angażują się w kampanie wspierające odpowiedzialną opiekę i żywienie czworonogów. Do FEDIAF należy m.in. Polskie Stowarzyszenie Producentów Karmy dla Zwierząt Domowych. Innymi organizacjami światowymi, które są autorytetami w dziedzinie żywienia zwierząt są AAFCO (Assotiation of American Feed Control Officials) oraz NRC – National Research Council.

Źródła:

  • Galen Rokey, Brian Plattner, Produkcja karmy dla zwierząt domowych. Opis technologii,
  • Pet Food Manufacturer’s Association (http://www.pfma.org.uk),
  • The European Pet Food Industry (http://www.fediaf.org).

2012

Interesujące? Chcesz
wiedzieć więcej? Zapisz się!

Dziękujemy za zapisanie się do naszego newslettera

Błąd zapisu

zamknij