Białko dla psa, czyli jak prawidłowo zadbać o żywienie psa

Jak powinno wyglądać karmienie psa? O jakich składnikach odżywczych należy pamiętać? W artykule o tym, jaki skład karmy dla psa jest najlepszy.

Białka są jednym z najważniejszych składników odżywczych w diecie psa. Białka biorą udział w budowie i odnowie komórek organizmu zwierzęcia oraz w regulowaniu procesów metabolicznych i immunologicznych. Wchodzą w skład enzymów, soków trawiennych, hormonów oraz neuroprzekaźników. Są związkami wielocząsteczkowymi złożonymi z szeregu aminokwasów. Z tego powodu tak istotne jest, by ich odpowiednia zawartość znalazła się w jedzeniu dla psa.

Białko w diecie psa – jego niedobór i nadmiar

Niektóre z aminokwasów są substancjami egzogennymi. Organizm psa nie jest zdolny do ich samodzielnej syntezy, z tego powodu konieczne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem. Należą do nich:

  • arginina,
  • histydyna,
  • leucyna,
  • izoleucyna,
  • lizyna,
  • treonina,
  • tryptofan,
  • walina,
  • metionina,
  • fenyloalanina.

Niedobór białka u dorosłego zwierzęcia powoduje utratę masy mięśniowej, u niedojrzałego zaś dochodzi do zahamowania wzrostu. Pies chudnie, co w efekcie prowadzi do upośledzenia rozwoju. Z drugiej strony, nadmiar białka także nie jest wskazany. Zwykle konsekwencją są następujące objawy:

  • schorzenia w obrębie aparatu ruchu (szczególnie u szczeniąt i młodych psów ras dużych i olbrzymich);
  • zaburzenia pracy wątroby i układu trawiennego;
  • obciążenie nerek (zwłaszcza u psów starszych);
  • zakwaszenie organizmu;
  • choroby skóry u psa i alergie (zmiany skórne u psa, takie jak świąd, łupież i matowienie sierści).

Strawność białka, czyli najlepszy skład karmy dla psów

Białko w diecie psa musi odznaczać się wysoką strawnością i wartością biologiczną. Strawność jest wskaźnikiem, który informuje o ilości składników strawionych w stosunku do ilości składników pobranych w karmie. Białko stosowane obecnie w komercyjnych karmach wysokiej jakości jest strawne w 80-90%. W przypadku specjalnie wyselekcjonowanych białek L.I.P strawność przekracza nawet 95%. W karmach niskiej jakości strawność niestety nie przekracza nawet 75%.

Najwyższym stopniem strawności cechują się:

  • białka pochodzenia roślinnego:

– gluten pszenny (99%),

– izolat sojowy (95%),

– gluten kukurydziany (86%),

  • białka pochodzenia zwierzęcego:

– z suszonego mięsa wieprzowego (92%),

– z suszonego mięsa z kurczaka (88%),

– z wysokiej jakości suszonego mięsa jagnięcego (88%).

Wartość biologiczna białka w diecie psa

Wartość biologiczna to przede wszystkim stopień, w jakim zawarte w białku aminokwasy pokrywają zapotrzebowanie organizmu psa. Najwyższą wartość biologiczną ma białko jaja kurzego (100%). Do jaja kurzego porównuje się więc pozostałe składniki stosowane w żywieniu psów, m.in. ryby (98%), kukurydzę (54%) czy gluten pszenny (40%).

Komponując dietę lub wybierając gotową karmę dla psa, warto pamiętać o jakości zastosowanego białka oraz jego odpowiednim zbilansowaniu. Dzięki temu możliwe będzie dostarczenie czworonogowi optymalnej ilości wszystkich aminokwasów, których potrzebuje.

Chcesz wiedzieć, czym karmić psa? Sprawdź najlepsze karmy dla psów Royal Canin.

5056

Interesujące? Chcesz
wiedzieć więcej? Zapisz się!

Dziękujemy za zapisanie się do naszego newslettera

Błąd zapisu

zamknij